• Dates

    • 27 gener — 3 abril 2022
  • Inauguració

    • 27 gener 2022
    • 12:00
Exposicions

Descobrint la Biblioteca Personal de Miró : MIRÓ-GAUDÍ

27 gener — 3 abril 2022

Amb motiu dels 170 anys del naixement de l’arquitecte modernista Antoni Gaudí i dels 140 anys de l’inici de la construcció de la seva obra més emblemàtica, la Sagrada Família, dedicarem una petita exposició a la relació entre Miró i Gaudí. Aquesta mostra coincideix també amb la finalització de la Torre de Maria, la segona més alta de la Sagrada Família, i amb l’exposició “Gaudí” organitzada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Musée d’Orsay.

Descobrint la Biblioteca Personal de Joan Miró

Contacte

Biblioteca i arxius
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Aquesta mostra és la primera emmarcada dins el cicle d’exposicions “Descobrint la Biblioteca Personal de Miró”, que cerca donar a conèixer el fons bibliogràfic de l’artista. A la Biblioteca Pilar Juncosa, conservem uns 500 llibres propietat de Joan Miró, la majoria procedents del Taller Sert. El gruix de la col·lecció bibliogràfica del pintor, però, es troba custodiat a la Fundació Joan Miró de Barcelona, on es conserven prop de 2.000 exemplars.

En aquesta petita exposició, es mostren els cinc llibres de la Biblioteca Personal de Miró (BPM) vinculats a Antoni Gaudí, qui exercí una notable influència en l’obra mironiana. Així mateix, s’exhibeixen altres llibres de la nostra biblioteca sobre aquesta temàtica, així com un retall de diari, una revista i diferent esbossos de Joan Miró.

 

La figura d’Antoni Gaudí és un referent important en l’obra de Joan Miró. Es varen conèixer quan assistien a les classes de dibuix del Cercle de Sant Lluc. Les formes de l’arquitectura de Gaudí i en concret el Parc Güell seran font d’inspiració directa en projectes com els murals de la UNESCO o el Laberinte de la Fondation Maeght. La fragmentació de la imatge i la juxtaposició dels colors emulant el trencadís utilitzat per Gaudí s’aprecien amb nitidesa a la creació mironiana, en concret a les geometries fragmentades i als colors calidoscòpics del revestiment d’escultures monumentals com Dona i ocell o Miss Chicago, el mosaic del Pla de l’Os de les Rambles i a l’homenatge dels gravats de la Sèrie Gaudí. L’atracció per les formes orgàniques, la col·laboració amb artesans i la recerca i renovació constants són altres punts en comú entre ambdós creadors.