Actualitat, Premsa

Entrevista a l’artista Ahmad Ghaddar (Renoz)

Publicat el 16 novembre 2023

Renoz treballant als tallers de la Fundació Miró Mallorca

Entrevista a Ahmad Ghaddar (Renoz)

Artista guanyador del Premi d’Edició Pilar Juncosa i Sotheby’s 2022

Com definiries el teu art?

Sóc un artista visual multidisciplinar, que constantment intento introduir la cultura urbana del carrer al món de l’art contemporani i a la inversa. Sempre he cercat ampliar els meus coneixements i habilitats explorant tècniques i mètodes analògics tradicionals combinats amb altres tècniques noves existents que em permeten explorar noves maneres d’expressió i enriquir el meu llenguatge visual.

Què ha suposat guanyar el Premi d’Edició Pilar Juncosa i Sotheby’s, 2022?

Doncs ha suposat una gran oportunitat per desenvolupar encara més els meus coneixements i experiència en el gravat, també per explorar la introducció i la combinació de noves tècniques i tecnologies, com la impressió fotogràfica o el tall per làser. Definitivament m’ha obert les portes a una experiència més àmplia i madura en la impressió, especialment perquè he pogut treballar durant els 2 mesos que he estat aquí en uns processos tècnics que requereixen molta experimentació i pràctica. He realitzat una sèrie de gravats calcogràfics que són, en aquest cas, planxes de coure en què ha fet servir diferents tècniques, com per exemple; aiguafort, aiguatinta, burí o manera negra, entre d’altres. Comptar amb el mestre dels tallers d’obra gràfica de la Fundació, Joan Oliver, ha estat clau per a aprofundir en tots aquests processos.

Parla’ns del teu projecte:

La font és un projecte que vaig començar a principis de l’any passat. Un projecte d’activisme sociopolític en què destaco una de les crisis més profundes que enfrontem al Liban, la de l’aigua. Fa molt de temps que estudio la situació del país en relació a la inexistent canalització d’aigua potable i és el que pretenc extrapolar a la meva feina. La primera fase del projecte és la pedra angular de tot. He utilitzat el gravat per desenvolupar conceptes i idees en preparació per a murals, pintures, instal·lacions i escultures de gran format.

Per què treballes sota el pseudònim o nom artístic (Renoz) i prefereixes amagar la teva identitat?

Per la situació al meu país, per por que el meu missatge sigui tergiversat i mal interpretat i per seguretat. He de tornar al Liban i hi he de continuar treballant perquè el meu missatge arribi a tothom, per aconseguir que la meva gent no hagi de continuar enfrontant-se durant generacions a l’escassetat d’aigua. Per a que tothom ho entengui. Per poder disposar d’aquest bé tan preuat i necessari per a la vida, l’aigua, a Beirut cal fer trucades telefòniques, pagar sempre i tenir una relació directa amb una empresa d’aigua o els seus conductors és un avantatge i gairebé un privilegi.

A les escoles s’ensenya als nens que el Liban és ric en recursos hídrics. I és veritat, en realitat és un dels països més rics de l’Orient Mitjà fins al punt que a nivell de geopolític sorgeixen problemes entre els països veïns per accedir a alguns dels nostres rius per abastir-se.

Quin és doncs el problema real del país? Com el veus tu?

El Liban té bells paisatges exuberants, cascades d’aigua dolça. L’aigua cau des de les muntanyes més altes fins al mar Mediterrani a través de 14 rius principals i molts altres rierols i afluents i, no obstant això, la majoria de la població no té accés directe o gratuït a aquesta abundància de recursos naturals. El meu projecte artístic vol reivindicar aquest dret.

Quin és doncs el missatge que voldries transmetre a través de la teva obra?

Durant la guerra civil (1975-1990), gran part de la infraestructura del Liban va resultar danyada o destruïda. Des de llavors, el govern no ha fet res per revertir el mal. L’aigua circula per tota la ciutat, però no per canonades sinó en camions cisterna. Centenars, potser fins i tot milers de camions es mouen per tota la ciutat cada dia. El meu projecte vol i persegueix denunciar precisament aquesta situació per a que el govern actuï i millori la vida dels meus conciutadans.

 

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

Breu biografia de l’artista:

Ahmad Ghaddar, alies Renoz, és un artista multidisciplinar nascut a Tir, Liban el 1994. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat del Liban, actualment resideix a Beirut. Des del 2014 va mostrar un creixent interès pel graffiti i troba inspiració en tot allò que l’envolta, ja sigui bo o dolent.
El seu treball explora la cultura, la història i la política del seu país. Els murals també han format part de la seva obra i, més recentment, els de gran escala. El 2022 va produir amb el suport de la British Arts Council la seva primera exposició individual titulada “Lawen Wasel” a ArtLab, Beirut. Actualment, utilitza les seves creacions artístiques per denunciar la situació del seu país en relació a l’accès a l’aigua potable.

Porfolio_Renoz

1661335884-renoz_portfolio-1.pdf
Descàrrega
* * *