Artemisia Gentileschi: storia di una passione – 29 ORE Cultura

Fa 25 anys, un dia com avui ens deia adéu Pilar Juncosa, una dona amb empenta i compromesa amb el llegat mironià. Aprofitam l’avinentesa per lligar aquesta efemèride amb la protagonista del llibre d’aquesta setmana: Artemisia Gentileschi (Roma, 1593 – Nàpols, 1654). En definitiva, es tracta de dues dones que tot just comencen a rebre el reconeixement que mereixen ja que, cada una a la seva manera, han fet les seves valuoses aportacions a la història de l’art.

Artemisia Gentileschi és una de les artistes italianes més importants del segle XVII, però també una de les més desconegudes. Filla d’un reconegut pintor, va poder formar-se al taller del seu pare i amb el temps aconsegueix fer-se un lloc en el competitiu món artístic de la Itàlia barroca.  Rep una clara influència caravaggista, com demostra el dramatisme dels seus quadres històrics i religiosos. Destaquen les seves pintures de personatges femenins com Lucrecia, Betsabé, Judith o Cleopatra.

A la Biblioteca Pilar Juncosa podreu consultar el llibre Artemisia Gentileschi: storia di una passione, catàleg de l’exposició homònima que tengué lloc al Palazzo Reale de Milà. Va ser editat per 29 ORE Cultura l’any 2011 (però no ha perdut vigència amb els anys!). Us animau a visitar-nos?

* * *