Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Un diálogo entre Oriente y Occidente : El japonismo en las manifestaciones artísticas europeas de finales del siglo XIX y del siglo XX Violeta Rodríguez Fernández

Entre les noves adquisicions de la Biblioteca Pilar Juncosa hi trobam Un diálogo entre Oriente y Occidente : El japonismo en las manifestaciones artísticas europeas de finales del siglo XIX y del siglo XX (Azimut, 2021) de Violeta Rodríguez Fernández. Es tracta d’un llibre humil, en tant que no ha estat publicat per una gran editorial ni l’autora té una llarga trajectòria, però no deixa de ser una interpretació vàlida i ben referenciada que val la pena considerar. Violeta Rodríguez Fernández és una jove investigadora recentment graduada en Estudis d’Àsia Oriental per la Universitat de Sevilla.

El llibre consisteix en un breu estudi sobre les influències del país nipó en l’art europeu impressionista, postimpressionista i d’avantguarda. L’autora para especial esment en el cas d’Espanya on, segons explica, el català Marià Fortuny hauria estat el primer artista en rebre la influència japonesa per haver residit a París durant els anys de les Exposicions Universals.

Així mateix, dues figures que ens resulten molt familiars ocupen un paper protagonista en aquest llibre: Joan Miró i Pablo Picasso. En relació al primer, mereix menció especial el capítol titulat: La caligrafía japonesa y las vanguardias. Shuzo Takiguchi y Joan Miró. Respecte a Picasso, tot i que, segons l’autora, mai va reconèixer obertament la inspiració japonesa en la seva obra, la seva producció parla per ella mateixa. Comparem, per exemple, Mujer y pulpo (Pablo Picasso, 1903) i El sueño de la esposa del pescador (Katsushika Hokusai, 1814).

Ben segur que algun dels capítols que es mostren a l’índex desperta la vostra curiositat:

 1. Introducción
 2. Las Vanguardias: origen y desarrollo
 3. Los primeros contactos con el japonismo
 4. La importancia de la espiritualidad en el arte japonés
 5. La Escuela Rimpa
 6. La influencia del Ukiyo-e
  1. Tres grandes maestros japoneses: Utamaro, Hiroshige y Hokusai
  2. Los grandes coleccionistas: Monet y Van Gogh
 7. La caligrafía japonesa y las vanguardias. Shuzo Takiguchi y Joan Miró
 8. El japonismo en España. El caso de Pablo Picasso
 9. Esbozos japonistas en la arquitectura del movimiento moderno. La casa de R. M. Schindler
 10. Conclusiones

Si aquesta espipellada no vos ha bastat a la nostra biblioteca hi trobareu una àmplia selecció de llibres sobre japonisme!

* * *