Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Pilar MontanerPatrícia Veiret

Pilar Montaner i Joan Sureda : Epistolari i literaturaMaria del Carme Bosch

La secció d’aquesta setmana presenta dos llibres, ja que ambdós versen sobre la mateixa protagonista: Pilar Montaner i Maturana. Ja la coneixeu?

La pintora mallorquina Pilar Montaner Maturana va néixer a Palma l’any 1876. La seva pintura ha estat considerada impressionista, encara que alguns dels seus quadres presenten un fort component surrealista. Fou pintora d’oliveres i marines, i d’escenes populars i retrats. Alumna de Sorolla, va estudiar a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando (Madrid). Es va casar amb Joan Sureda Bimet, un jove advocat i intel·lectual mallorquí hereu d’una de les majors fortunes de l’illa.

El palau del Rei Sanç de Valldemossa, residència de la família Sureda-Montaner, es convertí en un reducte cultural freqüentat per intel·lectuals com Rubén Darío, Unamuno, Osvaldo Bazil, Azorín, Jorge Guillén o Eugeni d’Ors, i pintors com Rusiñol, John Singer Sargent, Sorolla, Anglada Camarasa, Antoni Gelabert, Tito Cittadini, Joaquim Mir o Joan Fuster Bonnín. Juntament amb Pilar Montaner, molts d’aquests pintors formarien part de la Confraria de la Bellesa, un original grup d’excursionistes a la recerca de la bellesa de la Serra.

En els últims anys, Pilar Montaner ha començat a despertar interès, com ho demostra el documental del cineasta Luis Ortas “La pintora sense rostre” (Cinètica, 2012) o la conferència organitzada l’any 2018 per l’Academia de Bellas Artes de San Fernando a càrrec d’Es Baluard. Actualment, podeu contemplar una de les seves obres més conegudes a l’exposició Dones artistes i dones representades a la capella de la Misericòrdia.

A la biblioteca hi trobareu el llibre Pilar Montaner de la renéta de l’artista Patrícia Veiret (Editorial Hispano Europea, 2021) i Pilar Montaner i Joan Sureda : Epistolari i literatura  a cura de Maria del Carme Bosch (Ajuntament de Palma, 2011). En aquest darrer llibre, hi trobareu una sorpresa, i és que hi ha una carta de Joan Miró a Joan Sureda datada de 1918!

Estaré molt content de que aviat puguin marxar cap a Cabrera o Formentera amb la seva filla Elvira completament restablerta i allí pugui seguir la seva esposa Pilar la seva sèrie de pintura de Mallorca. Pintura sola, llum, intensitat, res de literatura ni estats malaltiços del paisatge.

Ja ho sabeu, si voleu seguir investigant sobre la vida i obra de Pilar Montaner només heu de visitar la Biblioteca Pilar Juncosa!

* * *