Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

El arte por dentro : Conversaciones con Braque, Léger, Villon, Miró y Brancusi – Dora Vallier

Aquesta setmana tenim la sort de presentar un llibre que ens ha regalat recentment un investigador habitual de la Biblioteca Pilar Juncosa: Antoni Boix. Com sabeu, al seu blog hi trobareu multitud d’articles fruit de la seva recerca sobre Joan Miró.

Aquest llibre, que ja ha passat a formar part del fons bibliogràfic de la Biblioteca Pilar Juncosa, es titula El arte por dentro : Conversaciones con Braque, Léger, Villon, Miró y Brancusi (Fondo de Cultura Económica, 1987). L’autora és la historiadora i crítica d’art francesa Dora Vallier (1921-1997), qui es va unir a la revista Cahiers d’Art l’any 1953, prenent el relleu de Jacques Dupin. És així com es va poder apropar i entrevistar als grans artistes del segle XX. En aquest llibre, hi trobareu cinc d’aquestes entrevistes. Picasso és el gran absent ja que, com lamenta l’autora, no permetia als periodistes escriure ni gravar el que deia. Curiosament però, la imatge de la coberta és un esbós del Guernica.

L’entrevista amb Joan Miró es va publicar originalment sota el títol Avec Miró l’any 1960 al darrer número de Cahiers d’Art (p. 161-174) amb quinze il·lustracions.

Vos deixam amb un fragment de la contracoberta que s’adiu a la perfecció a la forma de crear de Joan Miró, lliure de qualsevol precepte teòric que posés límits a la seva llibertat:

Los artistas modernos, cuando hacen declaraciones sobre su trabajo, coinciden en que las consideraciones teóricas sólo pueden ser reflexiones ulteriores acerca de hechos artísticos que las precedieron. Más aún: la pintura, en cuanto plasmación original, no puede cumplir programas trazados de antemano. (…) Toda regla, e incluso la conciencia misma, se perfilan como los grandes antagonistas del alma…

* * *