Edifici Moneo

Espai Cúbic

L'edifici Moneo, seu actual de Miró Mallorca Fundació, es va inaugurar el 1992. Projectat per l'arquitecte Rafael Moneo és el resultat de la donació de Pilar Juncosa, vídua de Miró, a la Ciutat de Palma.

 • Espai d'exposició

  • Espai Cúbic
 • Dates

  • 2 abril 2024 — 2 abril 2028
 • Inauguració

  • 1 abril 2024
  • 19:00
Exposicions

“Pilar Juncosa, l’estel fulgurant”

2 abril 2024 — 2 abril 2028

Amb l’objectiu de visibilitzar, dotar de reconeixement i retre homenatge a la figura de Pilar Juncosa, li hem dedicat un espai expositiu permanent a la nostra biblioteca que, desde 2021 duu el seu nom.

Pilar Juncosa, l'estel fulgurant

Antecedents:

Amb l’objectiu de visibilitzar, dotar de reconeixement i retre homenatge a la figura de Pilar Juncosa, l’any 2021 es van dur a terme diverses iniciatives. Per una banda, vam dotar a la biblioteca de la Fundació Pilar i Joan Miro a Mallorca d’un nom propi: Biblioteca Pilar Juncosa. Per altra banda, ens vam sumar al projecte Viquidones encapçalat per la Biblioteca de Cort en motiu del 8 de març per tal d’ampliar les entrades sobre les dones de les Illes Balears. La Biblioteca Pilar Juncosa, juntament amb la família Juncosa i Successió Miró, va redactar el perfil de Pilar Juncosa a la Viquipèdia.

Projecte:

Enguany, seguint en la mateixa línia, li hem dedicat un espai expositiu a la nostra biblioteca. L’objectiu és, una vegada més, donar a conèixer qui va ser una peça clau en la vida i obra del pintor català i en la construcció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

Pilar Juncosa no només va ser companya sentimental de Joan Miró i eix de la vida familiar, sinó que també era qui gestionava i resolia els problemes del dia a dia. Era l’equilibri i el suport imprescindible que Miró necessitava per a poder dedicar-se plenament a la seva obra. Com explica el biògraf de Miró, Jacques Dupin: “Ella era, en efecte, la Pilar, el pilar”. Per al pintor que persegueix l’expressió de l’infinit, que cerca acostar-nos a l’impossible, suposa un lligam sòlid i essencial amb la terra, el vincle necessari amb la realitat.

 

Aquesta activitat et pot interessar

Localització: Biblioteca Pilar Juncosa, situada a l’espai central de la planta -1 de l’Edifici Moneo.
Horaris: Dilluns i divendres de 9 a 14 h. Dimarts, dimecres i dijous de 9 a 14 h i de 15.30 a 18 h.
Fonts dels documents exhibits: Arxiu de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i Successió Miró.

Contacte

Biblioteca i arxius
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

EXPOSICIÓ:

ÀMBIT 1: Pilar Juncosa, àngel de la guarda – centrada en la faceta personal de Pilar Juncosa, repàs per la seva infantesa, joventut i maduresa. Pilar com a filla, germana, esposa i mare. Posa èmfasi en el vincle amb els seus familiars, el casament amb Joan Miró o el naixement de la seva filla Dolors.

ÀMBIT 2: Pilar Juncosa, gestora de l’obra mironiana – Pilar exerceix un paper imprescindible en la trajectòria professional de Miró: planifica els viatges, participa a les reunions amb els advocats, reserva hotels i restaurants, gestiona la seva agenda, fa seguiment del compliment de les condicions de les exposicions, revisa la correspondència… Pilar sense parlar anglès i de manera intuïtiva aprèn a lidiar amb artistes, marxants, galeristes, comissaris, periodistes i autoritats públiques.

ÀMBIT 3: Pilar Juncosa i la Fundació – Juncosa fou part activa en la constitució de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca l’any 1981, quan el matrimoni va assentar-ne les bases amb la creació dels estatuts i les donacions de patrimoni artístic i documental. Després de la mort de Miró, es fa patent la necessitat d’una seu on pugui ser exposada l’obra de l’artista. Pilar Juncosa anuncia la donació dels terrenys on actualment s’ubica l’Edifici Moneo, a més de subhastar 42 obres a la casa Sotheby’s per tal de finançar-ne la seva construcció. D’aquesta manera, podem afirmar que l’Edifici Moneo és l’empremta que ens deixa Pilar Juncosa. Per altra banda, els fons de la biblioteca estan constituïts en bona mesura pels donatius que va fer Pilar Juncosa durant els primers anys de funcionament de la Fundació: llibres, revistes, hemeroteca…