Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Poéticas de género. Mujeres artistas en España (1804-1939)Gobierno de Aragón / Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

Avui presentam el catàleg de l’exposició Poéticas de género. Mujeres artistas en España (1804-1939), comissariada per Concha Lomba, Jaime Brihuega, Rafael Gil i Magdalena Illán. Organitza el Govern d’Aragó (Departament d’Educació, Cultura i Esport) i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Aquí teniu un vídeo resum de l’exposició, que tengué lloc entre el 30 de juny i el 18 de setembre de 2022 al Museu de Belles Arts de València.

Tant històricament com historiogràficament, la presència de les dones en la cultura artística ha estat subjecta a unes formes de poder que sistemàticament les han relegat a un segon pla. Aquest projecte pretén esmenar i reconèixer la presència de la dona en l’art entre 1804 i 1939, uns anys durant els quals la dona no gaudia dels drets civils, socials i polítics més bàsics. En aquell context, aspirar a una carrera artística era una quimera.

Vos pot interessar especialment l’article de Jaime Brihuega Sierra, professor emèrit de la Universidad Complutense de Madrid, titulat Mujeres en Vanguardia. Ens apropa a l’escenari cultural que visqué Joan Miró, però des d’una altra perspectiva, rescatant les figures femenines que han restat oblidades fins fa poques dècades.

A la web MAE (Mujeres Artistas en España 1804-1939) podreu consultar la trajectòria artística d’aquestes dones agrupades per disciplines: pintores, arquitectes, escultores, il·lustradores, fotògrafes i cineastes. A través d’aquest portal s’aprecia l’enorme investigació que hi ha darrera d’aquesta exposició.

Alguns noms que apareixen en aquest catàleg són: Lola Anglada, Remedios Varo, Carme Millà, Eloísa Garnelo, Maruja Mallo, María i Helena Sorolla García, Pepita Teixidor, entre moltes altres.

Ja disponible a la Biblioteca Pilar Juncosa!

* * *