Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

Animales arquitectos : el funcionalismo ecológico de las construcciones animales – Juhani Pallasmaa

Si en l’anterior entrega d’aquesta secció vàrem tractar un llibre de fotografia, aquesta nova entrega versarà sobre arquitectura. El llibre es titula Animales arquitectos : el funcionalismo ecológico de las construcciones animales de Juhani Pallasmaa. La nostra edició és de 2001 i va ser publicada per la Fundación César Manrique. Recentment l’editorial Gustavo Gili l’ha reeditat, així que el podeu trobar fàcilment a la vostra llibreria (conté il·lustracions més elaborades, entre d’altres millores d’aquesta nova edició).

Juhani Pallasmaa (Hämeenlinna, Finlàndia, 1936) és arquitecte i treballa a Hèlsinki. Actualment té 85 anys i ha dedicat la seva vida a la docència d’arquitectura a la Universitat Politècnica d’Hèlsinki, ha dirigit el Museu d’Arquitectura de Finlàndia (1978-1983) i ha escrit nombrosos articles sobre filosofia, psicologia i teoria de l’arquitectura i de l’art. És membre de l’Associació Finlandesa d’Arquitectes i membre honorari de l’Institut Americà d’Arquitectes. Alguns dels seus llibres més destacats són Los ojos de la piel : la arquitectura y los sentidos (2006), La mano que piensa : sabiduría existencial y corporal en la arquitectura (2012), La imagen corpórea : imaginación e imaginario en la arquitectura (2014), Habitar (2016) i Esencias (2018), tots publicats per l’Editorial Gustavo Gili.

La tesi del llibre de la setmana és que l’arquitectura humana està condemnada a comprometre la lògica i el funcionalisme ja que està mediatitzada per factors culturals, psíquics i estètics. Per aquest motiu, les construccions humanes tendeixen a allunyar-se perillosament de l’equilibri ecològic. L’arquitectura humana obeeix més a unes directrius culturals, mentre que l’arquitectura animal representa un funcionalisme ecològic sense compromisos.

A continuació adjuntam l’índex dels continguts:

Animales Arquitectos. El funcionalismo de las construcciones animales

  • Introducción: las maravillas de la arquitectura animal
  • Funciones de las construcciones animales
  • Métodos de construcción
  • Consideraciones estructurales
  • Arquitectura paisajística animal
  • Consideraciones económicas y ecológicas
  • Las lecciones de la arquitectura animal

Si voleu seguir endinsant-vos en l’apassionant món de les construccions animals només heu de visitar la Biblioteca Pilar Juncosa!

* * *