Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

D’un roig encès : Miró, Palau i Fabre, Perucho, Picasso – Fundació Palau i Galàxia Gutenberg

La secció d’avui la dedicarem al catàleg de la darrera exposició que s’ha fet sobre Joan Miró, comissariada per Julià Guillamon. Miró és un dels protagonistes de la mostra juntament amb Pablo Picasso i amb dos escriptors dels que segur que n’haureu sentit a parlar: Joan Perucho i Josep Palau i Fabre. El llibre es titula D’un roig encès : Miró, Palau i Fabre, Perucho, Picasso i ha estat co-editat per la Fundació Palau i Galàxia Gutenberg.

L’obra de Miró i de Picasso captivà als joves poetes Palau i Fabre i Joan Perucho, amics de la universitat. Els dos sentiren la necessitat i el deure d’establir un relat ordenat i integral de la relació entre la seva Catalunya natal i la vida d’aquests dos pintors, reivindicant així aquestes dues figures cabdals de la història de l’art del segle XX.

L’any 1966, Josep Palau i Fabre publicà Picasso en Cataluña, on narra la relació de l’artista malagueny amb Catalunya des de la seva arribada l’any 1895 fins a la inauguració del Museu Picasso l’any 1963. A la nostra biblioteca trobareu un exemplar d’aquest llibre dedicat per l’autor!

Només dos anys després, l’any 1968, Joan Perucho publicà Joan Miró y Cataluña, emfatitzant l’especial vinculació de l’artista amb Mont-roig i amb el Camp de Tarragona.

L’exposició que recull aquest catàleg, pretén resseguir el perquè d’aquests dos llibres tan significatius, quines en varen ser les causes i quin impacte tendria la seva publicació en l’escena política i artística d’aquells anys. Sens dubte, la tasca dels dos escriptors va ser clau i imprescindible per a la divulgació de l’art d’avantguarda a Catalunya i Espanya.

Tot seguit trobareu diversos enllaços que vos permetran aprofundir en la fructífera relació entre aquests quatre personatges:

https://www.ara.cat/cultura/miro-picasso-projectar-catalunya-mon_1_3978944.html

https://www.youtube.com/watch?v=CgvdFtacxnE&t=1s&ab_channel=Fundaci%C3%B3Palau

* * *