Contacte

Biblioteca i Arxiu
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
biblioteca@miromallorca.com

La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat – Josep Maria Esquirol

Aquesta setmana el llibre escollit és un dels assajos que les artistes Inma Herrera i Shirin Salehi varen tenir exposats a la vitrina de la biblioteca com una de les referències bibliogràfiques que havien influït en la seva obra. Es tracta de La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat de Josep Maria Esquirol, professor de filosofia de la Universitat de Barcelona. La primera edició és de 2015, però ha estat reimprès nou vegades ja que ha tengut molt bona rebuda entre els lectors. De fet, va guanyar el Premio Nacional de Ensayo l’any 2016. L’edició que tenim a la biblioteca és de 2020, de l’editorial Quaderns Crema.

La tesi de l’autor guarda molta afinitat amb el pensament mironià. Proposa una forma d’estar en el món que s’atura i valora l’experiència senzilla de la quotidianitat. Una mirada atenta i curosa cap a tot allò que configura el nostre dia a dia i que tendim a obviar amb el pas del temps i l’edat adulta, però que tanmateix posseeix el vertader sentit de la bellesa i la felicitat. Esquirol defensa que aquesta experiència de la proximitat envers les coses i persones que ens envolten i envers un mateix, és alhora una forma de resistència política contra la velocitat desenfrenada i la superficialitat del món tecnificat.

Josep Massot, membre del nostre Patronat, qualifica el llibre al diari La Vanguardia amb aquestes paraules:

Contra la immediatesa compulsiva, contra la permanent exposició pública i contra la dispersió, Esquirol proposa la pausa, la proximitat, la reflexió, reinventar la mirada

Si us ha cridat l’atenció el plantejament d’aquest llibre ja podeu venir a la Biblioteca Pilar Juncosa a cercar-lo, és breu i molt bo de llegir!

* * *