The Works of/Das Werk von José Guadalupe Posada – Hannes Jähn (ed.)

Aprofitant que s’acosta Tots Sants, avui el llibre escollit ha estat The Works of/Das Werk von José Guadalupe Posada (Zweitausendeins, 1997).

Per aquells que no el coneixeu, José Guadalupe Posada (Aguascalientes, 1852 – Ciutat de Mèxic, 1913) va ser un gravador, il·lustrador i caricaturista conegut pels seus dibuixos d’escenes costumistes, folklòriques i de crítica socio-política.

El motiu més representat en les seves il·lustracions són les calaveres, més conegudes com calacas. L’exemple més famós és La Catrina, un personatge que critica la hipocresia de les classes treballadores que amaguen les seves arrels per seguir les modes i costums europeus. La Catrina du un capell luxós com a tota vestimenta, emfatitzant la pobresa i els seus desitjos de pertànyer a una altra classe social.

Fins i tot, el reconegut pintor Diego Rivera donarà a La Catrina un paper central en el mural Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central (1947), on apareix donant el braç al seu creador José Guadalupe Posada.

Al llibre de la setmana hi trobareu 1699 il·lustracions del caricaturista mexicà! En paraules de l’autor Hannes Jähn:

Aquest llibre ofereix la col·lecció més completa, fins ara, de l’obra de Posada. S’ha inclòs tota la seva producció coneguda, independentment de la qualitat, la importància o l’estat del material.

No us el perdeu, veniu a la biblioteca!

* * *