Activitat, Educació, EducaMiró, experimentar, Exposicions, famílies, infants, Joan Miró, taller, visita

Tintàrium (3-6 anys)

Publicat el 28 maig 2024

El passat 11 de maig iniciàrem les sessions del taller familiar “Tintàrium”, dirigides a famílies amb nines i nins d’entre 3 i 6 anys. És un taller dissenyat i executat per Irene Gayà i Antònia Huguet, integrants de l’equip educatiu de la Fundació Miró Mallorca; té com a punt de partida la natura que envolta el museu, l’obra gràfica produïda per l’artista Joan Miró i l’estampació botànica.

Al llarg d’aquestes sessions les famílies participants han visitat l’exposició “Miró, 1983” i s’han aproximat a unes obres molt particulars que Joan Miró realitzà a Mallorca durant els darrers anys de la seva vida: els monotips. Aquestes peces ens han permès, per una banda, conèixer tant el procés creatiu de l’artista com els elements de la natura que l’inspiraren; per l’altra, fer una incursió en el món de les plantes.

Per a ampliar la nostra investigació envers les espècies vegetals que habiten els nostres jardins, ens hem traslladat a l’exterior del museu.

En primer lloc hi hem realitzat una aproximació sensorial, a través del tacte, l’olfacte i la vista. Llavors, hem fet una interessantíssima ruta botànica convertint-nos en exploradors dels jardins del museu. Hem recol·lectat flors i fulles de cal·listemon, llentiscle, lavanda i lantana, entre moltes d’altres.

Seguidament, ens hem dirigit a l’Espai Educatiu, on les famílies han tingut una primera presa de contacte amb tots els materials i els estris necessaris per a crear les seves obres tèxtils mitjançant la tècnica d’estampació japonesa tataki zome. A poc a poc, hem anat matxucant les plantes recol·lectades i, a ritme de cops de maça, un esclafit de mil colors ha anat impregnant per complet els nostres teixits.

Tot seguit, hem emmarcat les nostres acolorides obres botàniques sobre un bastidor de fusta circular donant protagonisme a la nostra estampació preferida.

Per a acabar hem creat un quadern d’herbari per a guardar-hi les plantes recol·lectades que no hem fet servir, el qual també podran emprar en altres rutes botàniques que puguin anar fent les i els participants en altres indrets.

Hem gaudit d’un matí excepcional, en què l’experimentació artística, la natura, els colors i la creativitat inesgotables de les nines i els nins han estat els protagonistes indiscutibles de la jornada!

* * *