EducaMiró

Sketching Miró (10-13 anys)

Publicat el 20 abril 2022

El passat 9 d’abril iniciàrem el taller familiar “Sketching Miró”, emmarcat en el programa “Mons creatius de primavera” i dirigit, en aquesta ocasió, a famílies amb nines i nins d’entre 10 i 13 anys. És un taller dissenyat i executat per Irene Gayà i Antònia Huguet, integrants de l’equip educatiu de la Fundació Miró Mallorca, i té com a punt de partida el dibuix in situ a partir de la descoberta i l’observació directa de l’entorn del museu.

Al llarg d’aquesta primera sessió les famílies participants han visitat l’exposició “Miró més enllà del llenç”, on es mostren diversos esbossos que l’artista creà en el seu estudi per a confeccionar, amb la col·laboració de Josep Royo, alguns dels seus fantàstics i impactants tapissos i sobreteixims. Hem pogut conèixer de primera mà la gran varietat de materials i suports que l’artista utilitzà en els seus dibuixos i hem observat el ric univers de grafies, traços espontanis i taques salvatges de color en un diàleg constant, que ens permeten aproximar-nos al procés creatiu de Joan Miró.

Hem reflexionat sobre com els i les artistes habitualment incorporen el dibuix en la seva pràctica artística, així com sobre la importància de saber captar amb rapidesa els pensaments i tot allò que veim i ens commou. Hem parlat també de conceptes com sketching, sketchbook, i el col·lectiu d’urban sketchers, els quals ens han servit per a introduir la segona part de l’activitat.

Seguidament, hem anat a l’Espai Educatiu, on les nines i els nins han tingut una primera presa de contacte amb tots els materials i els estris imprescindibles per a crear magnífiques il·lustracions en els seus sketchbooks. Mitjançant diversos exercicis han après els trucs imprescindibles per a aconseguir increïbles efectes visuals amb les aquarel·les, i la necessitat d’un bon gramatge del paper dels seus quaderns de dibuixos, així com la importància d’arraconar les pors i deixar que l’espontaneïtat i l’emoció siguin les veritables protagonistes de les seves creacions!

Aprofitant el bon temps primaveral, hem explorat tots i totes plegats alguns dels racons naturals i arquitectònics més emblemàtics de la Fundació Miró Mallorca, observant i comentant aquells elements, formes i colors que més ens han cridat l’atenció. Equipats i equipades amb els seus súper kits d’sketching els i les participants han capturat amb els seus visors d’urban sketcher escenes amb una mirada molt particular, on la verdor dels arbres, els enigmes de les escultures i les divertides i sinuoses formes presents a les façanes del Taller Sert han estat ben presents! Aquestes composicions, les han plasmades en viu en els seus sketchbooks d’una manera molt fresca i espontània, generant un conjunt de traços i taques de colors carregats d’emoció i dinamisme.

Hem gaudit d’un matí excepcional, en què la mirada atenta, el dibuix i la creativitat inesgotable de les nines i els nins han demostrat que aquests i aquestes són autèntics i autèntiques urban sketchers! Us convidam a continuar visitant altres indrets i omplir els fulls dels vostres sketchbooks amb la vostra meravellosa i particular visió del món.

* * *