EducaMiró

#Miróenfamília 11: Endinsa’t

Publicat el 8 maig 2020

L’activitat que us proposam avui està inspirada en “Endinsa’t”, un taller dissenyat per l’equip educatiu de la Fundació Miró Mallorca que s’emmarca dins els Mons Creatius de Primavera de 2017. L’eix vertebrador d’aquest projecte és la reflexió al voltant dels canvis que pateix la natura a conseqüència de l’activitat humana.

Durant aquestes darreres setmanes de confinament, mentre tots i totes hem estat a ca nostra, hem vist com els animals, gradualment, han anat recuperant terreny. Cabres, porcs senglars, ànneres i, fins i tot, balenes i dofins s’han deixat veure ben a prop dels nostres pobles, ciutats i costes!

És evident que la presència i l’absència de l’ésser humà té una acció directa en el comportament d’altres espècies animals. Avui, us proposam reflexionar envers les conseqüències que tenen els nostres actes en el dia a dia de la resta d’éssers vius. Per a fer-ho, ens inspirarem en l’obra Posidònia, de l’artista mallorquina Patricia Mato-Mora, guanyadora del Premi Biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s 2015. Es tracta d’una espectacular instal·lació artística mitjançant la qual la seva autora vol reclamar la identitat marítima de la ciutat de Palma, transportant l’atmosfera portuària a l’interior del museu. Amb aquest clar objectiu, l’espai expositiu s’explora a través d’unes immenses cadenes integrades per petits elements ceràmics que n’habiten el sostre, el terra i les parets.

Fotografia Posidonia by -® Plastiques - Lewis Ronald

Patricia Mato ens permet endinsar-nos dins un impactant fons marí envaït d’objectes creats pels éssers humans; un espai que habitualment no es troba al nostre abast, on amb el pas del temps les cadenes dels vaixells han arribat a formar un entorn propi i diferenciat del que podem trobar en altres indrets marins. D’altra banda, l’artista juga amb la transformació dels materials, partint d’un material natural com és el fang per a transformar-lo en un producte manufacturat que, finalment, per la intervenció humana, acabarà formant part d’un paratge natural. Amb tot, Patricia Mato ens fa reflexionar sobre com l’activitat humana transforma la natura; una natura que tal vegada arribi a integrar, amb el pas del temps, com a pròpies, les despulles que els humans hi anam incorporant moltes vegades sense ser-ne conscients.

En aquest #Miróenfamília 11 us animam a reflexionar sobre totes aquestes qüestions i a experimentar plàsticament per a crear un espai natural mitjançant la reconversió dels materials de rebuig que heu anat acumulant a casa durant aquests dies de confinament.

Preparats i preparades per a submergir-vos en família en una fascinant mar plena de criatures marines? Doncs no us podeu perdre la guia pedagògica Endinsa’t, on trobareu tot el material necessari i totes les passes per a crear el vostre univers marí!

Pensau a compartir les fotografies de les vostres creacions a les xarxes socials amb el hashtag #Miróenfamília o, si ho preferiu, també podeu enviar-nos-les a l’adreça electrònica educacio@miromallorca.com

Ens encantarà veure’n els resultats!

Guia pedagògica: Endinsa't

guia-pedagogica-endinsat-cat.pdf
Descàrrega

* * *