Actualitat

Lliurament del Premis i Beques Pilar Juncosa i Sotheby’s 2019

Publicat el 8 octubre 2019

L'11 d'octubre, en commemoració de la festivitat del Pilar i en honor a Pilar Juncosa, va tenir lloc l'acte més esperat per als guardonats amb els Premis i Beques 2019: el lliurament dels seus premis i el seu reconeixement artístic

dossier-premsa-2019

dossier-premsa-2019.pdf
Descàrrega

La convocatòria de 2019 ha inclòs el Premi Biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de Creació Artística, dotat amb 20.000 € i amb fins a 7 beques per valor de 16.000 €: 1 per a un Projecte d’Educació Artística, 2 de Formació als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró, 3 de Formació Artística a Altres Centres (Madrid i Londres), i 1 de Formació per al guanyador del Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors.

Aquest any ha estat molt especial per a nosaltres perquè, a part de que la dotació económica ha augmentat en 5.000€ des de la passada edició, la quantitat de projectes que hem rebut han estat gairebé el doble que l’any passat, passant de 90 a 167.

En total, es lliuraran 36.000 € en premis i beques dels fons que la fundadora i mecenes Pilar Juncosa va llegar a la institució l’any 1986, i que ha permès la creació de nombrosos projectes artístics, d’investigació, de formació i educatius al llarg de la història de la Fundació.

El 2019 el premi s’ha atorgat a les artistes Inma Herrera i Shirin Salehi pel seu projecte "Un punto fijo para orientarse".

Premi Biennal Pilar Juncosa i Sotheby’s de Creació Artística, dotat amb 20.000 €

L’objectiu és potenciar els projectes artístics vinculats als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró situats a la possessió de Son Boter, del segle XVIII, adequada per l’artista per a aprofitar l’ús d’aquests espais com a tallers artístics i que, en l’actualitat, constitueixen un dels trets distintius de la institució.

Aquest premi està dotat amb 20.000 €, repartits de la següent forma: 6.000 € com a reconeixement per a l’artista i la resta per a la producció i l’exhibició del projecte guardonat.

 • Inma Herrera, Shirin Salehi amb Francisco Copado i Francesca Niell

Inma Herrera i Shirin Salehi
Un punto fijo para orientarse

Un punto fijo para orientarse. Historia de un lugar velado és un projecte ideat per les artistes visuals Inma Herrera (Madrid, 1986) i Shirin Salehi (Teheran, 1982), que serà produït als tallers de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca durant l’any 2020. Se centrarà en la creació d’una instal·lació pensada per a l’espai Espai Cúbic de la Fundació i l’edició d’un llibre d’artista. El projecte plantejarà una reflexió sobre la noció contemporània de l’espai sagrat establint un diàleg amb l’estudi Son Boter mitjançant l’anàlisi dels conceptes de matriu, matèria mater, empremta, repetició i ritual en l’art múltiple. S’investigarà amb tres materials bàsics i fonamentals dins el context del gravat i la ceràmica: coure, paper i argila. L’Espai Cúbic acollirà una instal·lació formada per escultures de coure i argila i una videoprojecció, acompanyades d’art sonor, i, finalment, el llibre d’artista.

Inma Herrera i Shirin Salehi es varen conèixer a Palma el 2014 quan varen rebre una de les beques Pilar Juncosa i Sotheby’s, gràcies a la qual varen poder formar part d’un dels tallers d’estiu impartits per la Fundació Miró Mallorca.

Imatge d'un dels jurats dels Premis Pilar Juncosa & Sotheby's al Taller Sert

 • Imatge del Jurat Premi de Creació

El Jurat va estar format per:

 • Francisco Copado, director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
 • Aurora Zubillaga, directora gerent de Sotheby’s España
 • Fabienne Aguado, directora d’Estudis Artístics de la Casa de Velázquez
 • Susane Collins, representant a la Slade School of Fine Arts (UCL)
 • Elvira González, galerista
 • Patricia Juncosa, conservadora i cap del Departament de Col·leccions de la Fundació
 • Alejandro Ysasi, cap del Servei d’Educació i Activitats de la Fundació

S’ha atorgat una menció d’honor a Ángela Bonadies (Caracas, Veneçuela, 1970) pel seu projecte De Miró a Rembrant.


Beca Pilar Juncosa per a un Projecte d’Educació Artística, dotada amb 4.000 €

El projecte ha de promoure i motivar l’acostament d’un sector de públic específic (professorat, nins, joves, adults, persones grans, discapacitats, etc.) a l’art contemporani, així com estar relacionat amb el fons documental i artístic de la Fundació o amb qualsevol altre aspecte de la creació contemporània.

Fabiana Vinagre (São Paulo, 1990) ha rebut la Beca d'Educació Artística pel seu projecte "Poéticas de la materia"

Fabiana Vinagre: Poéticas de la materia: un salto entre la pintura y la poesía

El projecte guardonat planteja dur a terme diversos tallers col·lectius d’experimentació material impulsada per la passió creativa de Joan Miró, la poesia i la subjectivitat, on, a partir de la paraula i la sinestèsia, els i les participants traduiran els versos, en sensació i matèria per a construir col·lectivament escultures i instal·lacions tàctils i sonores.

La poesia ha servit com a font d’inspiració a moltes de les obres de Miró. A partir d’aquesta relació entre la paraula i la creació plàstica, i recolzada en la passió del pintor per la fusió de les arts i l’ús de materials diversos, neix aquest taller dirigit a joves i adults amb diversitat funcional.

 • Fabiana Vinagre

El Jurat ha estat format per:

 • Francisco Copado Carralero, director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
 • Joana Maria Riera, presidenta de TAULA, Associació d’Educadores Culturals de Mallorca
 • Caterina Ramon Bordoi, professora associada d’Educació Artística i Estètica a la UIB
 • Margalida Munar Munar, pedagoga i tècnica de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Palma
 • Alejandro Ysasi Alonso, cap del Servei d’Educació i Activitats de la Fundació

Mencions d’honor:

Cristina Llorente per Paysage, a Alba Cacheda per Sobremesa, a Rosa García i Mar Barceló pel projecte El que ens tornen les ones i, finalment, a Cristian Sotos per Yo trabajo como un hortelano.


Beques de Formació per a participar als cursos dels Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró

Dues beques obertes a artistes interessats en les tècniques d’estampació i obra seriada per a participar als cursos que la Fundació Miró Mallorca organitza anualment als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró.

Cada beca està dotada amb la matrícula gratuïta en un dels cursos-taller organitzats al llarg de l’any següent i amb 1.000 € (bruts) per a despeses de viatge, allotjament, etc.

En aquesta convocatòria els guardonats amb aquestes beques han estat els artistes Miguel Ezquerro pel projecte "Nubes" i Alba Urquía, per l’interès de la seva trajectòria artística

El Jurat va estar format per:

 • Francisco Copado Carralero, director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
 • Maria Gràcia Salvà, directora del Museu de Mallorca
 • Antonio Fernández-Coca, vicerector de Campus Digital i Transmèdia, de la UIB
 • Miquela Forteza Oliver, professora titular del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB
 • Alejandro Ysasi Alonso, cap del Servei d’Educació i Activitats de la Fundació
 • Joan Oliver Argelés, mestre dels Tallers d’Obra Gràfica de la Fundació

Mencions d’honor:
María José Planells Martínez i Rocío Gómez Mazuecos.

 • Miguel Ezquerro
 • "Nubes"

Amb el seu projecte Miguel Ezquerro (Pradejón, La Rioja, 1989) pretén generar un extens arxiu d’imatges del cel i, al mateix temps, indagar sobre les diferents possibilitats en la representació.

El projecte sorgeix de l’interès de l’artista per la natura, per la vida i per la terra. La seva intenció és proposar un paisatge universal, que aculli, però també sobrepassi, l’humà, l’urbanitzat, l’intervingut. Les seves imatges cerquen connectar-nos al planeta en què vivim. Cerquen parlar de la contemplació i pretenen comunicar la importància de mirar, d’aturar.

Acabam amb una frase del comissari d’exposicions Simón Arrebola sobre l’artista: “Puede que sólo Ezquerro sepa los enclaves exactos que revelan por donde transcurrió los avatares de su propia biografía, sin embargo su aspiración de fijarse en la especificidad de las nubes hace que conecte con un rasgo universal que compartimos los seres humanos como es sentirnos minúsculos ante la inmensidad”.

 • Alba Urquia

Alba Urquia va néixer a Barcelona l’any 1997 i actualment resideix a Londres.

Recentment graduada en Disseny Gràfic per la University of the Arts London (UAL), està especialitzada en impressió manual. La seva obra destaca per ser multidisciplinària i presta una especial atenció als processos i els mitjans que fa servir. Sovint treballa al voltant d’altres disciplines artístiques o culturals com la literatura, el cinema o la música.

La seva passió pel gravat va ser clau a l’hora de documentar la seva tesi de final de grau, la qual analitza l’estat actual d’aquestes disciplines, la seva rellevància en les arts gràfiques i com les tecnologies digitals han afectat aquestes pràctiques. La seva tesi conclou que la impressió manual ha sobreviscut i sobreviurà al llarg dels anys gràcies a la comunitat que hi ha darrere i a la necessitat de connectar amb el món físic que ens envolta.


Tres beques de residència i participació artística en altres centres

El Jurat va estar constituït per:

 • Francisco Copado Carralero, director de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca
 • Aurora Zubillaga, directora gerent de Sotheby’s Espanya
 • Fabienne Aguado, directora d’Estudis Artístics de la Casa de Velázquez
 • SEUAne Collins, directora de la Slade School of Fine Arts (UCL)
 • Elvira González, galerista
 • Patricia Juncosa, cap del Departament de Col·leccions de la Fundació
 • Alejandro Ysasi Alonso, cap del Servei d’Educació i Activitats de la Fundació

 

 • Marina Planas

1 beca de residència, formació i participació a la Slade School of Fine Arts, University College, Londres

Dotada amb 3.000 €, per a cobrir les despeses de viatge, allotjament, etc. a Londres. La Slade facilita l’ús d’un estudi durant un mes i l’accés als tallers d’obra gràfica de la universitat i a d’altres activitats acadèmiques programades durant el seu any lectiu.

 • La beca ha estat atorgada a Marina Planas Antich

S’han atorgat dues mencions d’honor a Helí García (Granada, 1983) pel seu projecte Un tractor capaz de arar el Mundo i a Lola Fernández Corral (Madrid, 1983 i resident a Esporles, Mallorca) per Aporía.

2 beques de residència, formació i participació a la Casa de Velázquez de Madrid

Dotades amb 3.000 € per a cobrir les despeses de viatge, manteniment, etc.
La Casa de Velázquez proporciona l’allotjament a la seva residència de Madrid, com també l’ús d’un dels seus estudis i la participació al seu programa d’activitats.

 • Els dos guardonats han estat els artistes Josep tornero i Thomas Bouquet

 • Josep Tornero

1 beca de residència, formació i participació a la Slade School of Fine Arts, University College, Londres

Marina Planas és videoartista, escriptora i gestora cultural, ha viscut i treballat a Barcelona i Nova York, i ara resideix a Palma. Actualment és gestora cultural al Centre de Creació Casa Planas.

Llicenciada en Comunicació Audiovisual, ha treballat com a fotògrafa i redactora cultural, guionista, càmera, restauradora de cinema (Infinia –empresa de postproducció on han realitzat les seves pel·lícules Bigas Luna i Almodóvar–) i coordinadora a festivals d’art i cinema, tant a Barcelona com a Nova York. En aquesta darrera ciutat va estudiar MFA Photography, Video & Related Media a la School of Visual Arts (SVA), on també va treballar com a professora de fotografia i vídeo.

Ha mostrat peces de vídeo i fotografia a Anthology Film Archive (Nova York), a la Biennal de Venècia, al Centre d’Arts Santa Mònica, al Museu Es Baluard, a la Biennal de Gènova i a 300 Stvorcov, i videodanses per a teatres a nivell nacional. Al 2018 va exposa a Sa Quartera d’Inca, sota el comissariat de Maria Josep Corominas, a Múrcia amb 1r Escalón i a Just Mad. Actualment segueix investigant temes com els efectes de la tecnologia sobre els nostres cossos.

La família de Marina es va dedicar a la producció de postals durant les dècades dels anys 50, 60 i 70 per a la indústria del turisme, i va generar així la iconografia i les imatges de vacances de les Illes Balears. Després de la seva llicenciatura en audiovisuals i els seus estudis a l’SVA, va dedicar-se a l’art d’arxiu. Aquests darrers anys el seu treball s’ha centrat en les postals i la idea de generar una ficció i un desig mitjançant la utopia turística.

 • Thomas Bouquet

2 beques de residència, formació i participació a la Casa de Velázquez de Madrid

 • Josep Tornero pel seu projecte Materializar el pasado
 • Thomas Bouquet per Hommage to Hernandez

Josep Tornero (Manises, València, 1973)
Doctor en Belles Arts per la Universitat de Múrcia (2016). Artista resident a la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma durant 2015-16, on va desenvolupar el projecte Gods, Animals and Death. Alguns dels seus projectes individuals són Ensayo sobre el descrédito (galeria T20, Múrcia, 2017), Fantasmagorías: objeto y síntoma (Centro Párraga, Múrcia, 2015) o Dans l’interstice du silence (L’Escalier Espace d’Art, Montreuil, França, 2014). Guardonat amb diferents premis i beques artístiques, ha participat a les tres darreres edicions d’ARCOmadrid. El 2018 també va formar part de la proposta per a Mano sobre mano, projecte que es va presentar a l’estand d’ABC Cultural d’ARCOmadrid.

Thomas Bouquet (Lille, França, 1980)
Dibuixant i gravador. Viu i treballa a Lille. Es va especialitzar en la tècnica del gravat a l’Atelier de gravure de l’École Supérieure d’Art (ESA), Tourcoing, França.
L’artista és un entusiasta admirador de l’artista José Hernández (1944-2013), dibuixant, gravador i pintor, sobretot pel seu ús de la imatge inquietant, poètica o de malson. La seva fascinació per Hernández es materialitzarà mitjançant una il·lusió artística: després de l’Hommage a Goya d’Odilon Redon el 1885, mitjançant una sèrie de litografies, a Bouquet li agradaria emprendre un homenatge similar a Hernández, un reconeixement agraït a l’artista figuratiu d’un dels seus hereus no figuratius més joves.


Beca de Formació per als guanyadors de Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors

Des de 1996 la Fundació Miró Mallorca col·labora en el Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors, que han organitzat enguany la Calcografia Nacional de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando, la Reial Casa de la Moneda i la Fundació Azcona.

Dotada amb matrícula gratuïta a un dels cursos de Formació als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró i 1.000 € per a despeses.

La Fundació ha decidit atorgat a Omer Zaballa Larumbre

El 10 de juny es va reunir el Jurat del Certamen d’Art Gràfic per a Joves Creadors 2018 i va acordar per unanimitat:

Els guanyadors de l’edició del Certamen en 2019 han estat Raquel Hernández Izquierdo, de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid, amb un linogravat titulat Líquido, i Omer Zaballa Larumbre, de La Taller de Bilbao, amb un gravat en fusta titulat Fuerte del Serantes.

La Fundació ha decidit atorgar a Omer Zaballa Larumbre la seva beca de formació als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró.

Omer Zaballa Larume, Bilbao, 1991. La Taller, Galería i Taller de Grabado, Bilbao.

Obra guardonada:

Fuerte del Serantes, 2019
Paper japonès Awagami Hosho Select de 520 x 430 mm.
Xilografia.
Trenta matrius de fusta de 495 x 420 mm
Estampat a La Taller, Galería y Taller de Grabado, Bilbao


Guardonats, guardonades i mencions d'honor amb les autoritats

Premis i Beques Pilar Juncosa & Sotheby's 2019

* * *