Actualitat, Joan Miró, Premsa

La ciència al servei de l’art: estudis innovadors per a la conservació i restauració d’obres

Publicat el 19 febrer 2024

“Introspecció, transparència i reflexió”, projecte d'investigació realitzat per Alfredo Álvarez

T'has preguntat mai com Joan Miró donava vida a les seves creacions?

 

A la Fundació Miró Mallorca, imaginem cada obra d’art com a un enigma per resoldre i gràcies a les eines científiques empleades per Alfredo Álvarez, Beca Biennal Pilar Juncosa d’Investigació sobre Miró 2022, hem aconseguit endinsar-nos en el fascinant univers de l’artista i il·luminar el seu procés creatiu. Vols saber què hem descobert?

El projecte “Introspecció, transparència i reflexió” realitzat per Alfredo Álvarez, Beca Biennal Pilar Juncosa d’Investigació sobre Miró i el seu context artisticocultural 2022, presenta els resultats de l’anàlisi amb tècniques científiques no invasives de diferents obres pictòriques del fons museogràfic de la Fundació Miró Mallorca, desvelant detalls fascinants.

Gràcies a la seva investigació, hem pogut identificar com Joan Miró manipulava els materials, la seva progressió gestual i tècnica i, fins i tot, el comportament dels components pictòrics al llarg del temps. Aquesta comprensió en profunditat no només enriqueix el coneixement de l’obra de l’artista, sinó que també possibilita noves línies d’investigació i conservació del seu llegat.

La meticulosa recopilació de dades mitjançant tècniques fotogràfiques en el rang visible i no visible de l’espectre electromagnètic serveix com a punt de partida i referent per a la seva conservació futura, analitzant les obres sense danyar-les. A través de càmeres i fonts d’il·luminació especials capaces de captar diferents longituds d’ona, s’han obtingut imatges detallades des de diversos angles amb matisos que escapen a la vista humana. Aquest estudi de les tècniques i materials utilitzats millora el coneixement de l’execució de l’obra de Miró e inclou el comportament i l’evolució dels materials que l’artista va utilitzar, informació clau a efectes de conservació de les obres.

Gràcies a la combinació de mètodes científics i un profund respecte per l’obra de Miró, combinat amb una revisió exhaustiva de la documentació existent, s’han aconseguit importants avenços. S’ha descobert com Miró aplicava la pintura a les seves obres i com el seu estil evolucionava al llarg del temps. A més, s’ha establert un seguiment rigorós de l’estat de conservació de les pintures, permetent intervenir quan sigui necessari per preservar-les.

ndp_presentacio_alfredo-alvarez_cat

ndp_presentacio_alfredo-alvarez_cat-1.pdf
Descàrrega

Memoria Técnica - Alfredo Álvarez

2022_beca_-fpjm-memoria_tecnica_compressed.pdf
Descàrrega
* * *