Actualitat, Premsa

Homenatge a Pilar Juncosa

Publicat el 12 febrer 2021

La nova biblioteca Pilar Juncosa

A partir d’avui i, gràcies a l’aprovació, per unanimitat, de tots els membres de la Comissió de Govern de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, la biblioteca de la Fundació tindrà un nom propi: Biblioteca Pilar Juncosa.

© Pep Escoda

La iniciativa ha sorgit del Departament de Col·leccions, concretament de la responsable de l’arxiu i la biblioteca de la Fundació. Amb aquest gest es pretén retre homenatge a qui va ser una peça clau en la vida i obra de Joan Miró, i en la construcció de l’edifici que alberga la biblioteca. Així mateix, Juncosa fou part activa en la constitució de la Fundació i Pilar i Joan Miró a Mallorca l’any 1981, quan el matrimoni va assentar-ne les bases amb la creació dels estatuts i les donacions de patrimoni artístic i documental.

L’any 1986, després de la mort de l’artista, Pilar Juncosa va completar el llegat de Miró, basat en la cessió dels tallers de treball, plantejant la necessitat de construir un edifici per albergar la seu fundacional. Amb aquesta finalitat, va anunciar la donació dels terrenys on actualment es troba el museu, a més de subhastar 42 obres a la casa Sotheby’s per tal de construir-ne l’edifici. D’aquesta manera, podem afirmar que l’Edifici Moneo és l’empremta que ens deixa Pilar Juncosa. Per altra banda, els fons de la biblioteca estan constituïts en bona mesura pels donatius que va fer Pilar Juncosa durant els primers anys de funcionament de la Fundació: llibres, revistes, hemeroteca… Concretament, el 1986 va fer donació de 9 llibres, 94 revistes, 105 catàlegs i 7 àlbums amb retalls de premsa sobre Joan Miró des del 1918 al 1958.

Des d’un punt de vista més personal, la mallorquina va exercir durant mig segle de convivència una discreta però considerable influència en l’artista. En paraules de Miró, “Pilar, la meva esposa, és una companya ideal per a mi. Sense ella, jo seria un orfe perdut en aquest món. Fora del meu treball, no tinc cap noció d’altres coses i de com cal organitzar-se. Ella és el meu àngel de la guarda”[1].

[1] Raillard, G. Conversaciones con Joan Miró. Granica, Barcelona 1978

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

Per altra banda i, si durant segles l’aportació històrica de les dones en la societat ha estat relegada a un segon pla, els darrers anys s’han començat a reivindicar i a reconèixer figures femenines que restaven invisibilitzades. Per tant i, com ja va passar amb la creació la nova marca corporativa, adaptada als nous temps i les noves tecnologies, Fundació Miró Mallorca, ara dotar a la biblioteca d’un nom propi com el de Pilar Juncosa, servirà per distingir-la i dotar-la d’una major singularitat i caràcter propi.

© Pep Escoda

Actualment ja existeixen moltes altres biblioteques de referència que també han fet servir aquest gest simbòlic per retre homenatge a personatges relacionats amb la institució a la qual pertanyen. Per exemple: Thomas J. Watson Library (Metropolitan Museum de Nova York), Frances Loeb Library (Harvard Graduate School of Design) o la Biblioteca Joaquim Folch i Torres (MNAC – Museu d’Història Nacional de Catalunya). Mereixen una menció especial la Biblioteca Jacques Dupin i l’Arxiu Josep Lluís Sert de la Fundació Joan Miró de Barcelona.

Cal recordar que l’Edifici Moneo, seu actual de la Fundació Miró Mallorca, va ser inaugurat el 19 de desembre de 1992. Fou dissenyat per Rafael Moneo i proporciona a la Fundació Pilar i Joan Miró espais expositius, biblioteca, auditori, oficines, botiga i cafeteria. La Biblioteca de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca es troba situada a l’espai central de la planta -1 d’aquest edifici. Està especialitzada en art contemporani i, en particular, en la figura, l’obra i el context cultural de Joan Miró. És una biblioteca pública municipal, per la qual cosa és d’accés obert i gratuït. Actualment el fons està constituït per més de 22.000 documents, entre monografies, catàlegs d’exposició, materials audiovisuals o multimèdia i revistes nacionals i internacionals.

* * *