Actualitat, Exposicions

Exposició “SERT x MIRÓ mobles per a un taller”

Publicat el 20 octubre 2023

"SERT x MIRÓ mobles per a un taller" a la Biblioteca Pilar Juncosa

El projecte del taller per a Joan Miró va més enllà de l’arquitectura. Josep Lluís Sert no només està projectant un edifici, sinó que dona forma a l'estudi d'un artista. Per tant està entenent i interpretant una manera de treballar, d’ocupar i transformar l'espai.

Sert modela els desitjos de Miró amb les línies i volums de la seva arquitectura: l’altell i el balcó per a observar les obres en curs; les lluernes i brise-soleils que deixen entrar la llum mediterrània, imprescindible en el procés mironià, matisant alhora la distracció del paisatge; l’elecció dels materials locals, ancorats a la terra i càlids al contacte. Fins i tot a dissenyar el mobiliari de l’estudi, ajustant-lo a les necessitats del seu particular client, i en concret a la seva extraordinària col.lecció d’objectes trobats, artesania popular i artefactes de la procedència més diversa. Quan Miró finalment s’enfronta a la realitat del seu somni de tenir un gran taller, l’impacte de l’espai buit el paralitza. L’artista necessita apropiar-se de l’espai, cobrir els seus murs i racons amb una segona pell d’imatges i objectes trobats. Miró recull la feina on l’arquitecte la deixa, la completa i l’omple de sentit.

 

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

Vitrines, prestatges, arxivadors, taules i fins i tot una rèplica de la butaca del GATCPAC seran produïts a Mallorca sota la supervisió d’Àngel Juncosa Iglesias, germà de Pilar, seguint les indicacions de Sert a l’exili. La Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca custodia en dipòsit els plànols que Josep Lluís Sert va enviar des d’Amèrica a Àngel Juncosa l’any 1955 per a la construcció del mobiliari del taller. A més dels plànols, aquesta mostra exhibeix les cartes que Joan Miró dirigeix al seu cunyat Àngel donant-li instruccions concretes sobre els mobles i altres detalls. També s’inclou el llibre de registre de Can Juncosa, on es recullen els encàrrecs tant per a l’estudi com per a la casa familiar de Son Abrines.

El projecte del Taller Sert per a Miró a Mallorca es va desenvolupar en unes circumstàncies particulars a causa de la llunyania i els desplaçaments continus dels dos protagonistes. Per aquest motiu és tan extensa la documentació escrita i gràfica recollida als arxius, els quals permeten reconstruir el procés que va donar forma al taller i tenir un millor coneixement del vincle que va unir Joan Miró i Josep Lluís Sert.

* * *