• Dates

    • 11 febrer — 31 juliol 2022
  • Inauguració

    • 11 febrer 2022
    • 19:00
Exposicions

Exposició a Tòquio: “Miró & Japan”

11 febrer — 31 juliol 2022

L’any 2022 marca el 90 aniversari de la primera vegada en què es va mostrar l’obra de Joan Miró al Japó, "Paris-Tokyo Emerging Art Exhibition", principi d’una llarga relació i admiració mútua entre l’artista i la cultura nipona. L’exposició "Joan Miró and Japan" està organitzada pel museu Aichi Prefectural Museum of Art de Tokyo i el diari The Chunichi Shimbun.

L’exposició “Joan Miró and Japan” examina la relació entre Miró i Japó des de dos punts de vista: Japonisme a Catalunya i la recepció de Miró al Japó. Aquesta profunda connexió s’explicarà a través d’unes 150 obres, 115 de les quals provenen de museus i col·leccionistes japonesos. L’investigador Kenji Matsuda i Kazuho Soeda, comissari del Museu d’Art d’Aichi, han col·laborat en la definició del discurs i la selecció d’obres.

Va ser precisament al Japó on l’escriptor i poeta Shuzo Takiguchi va publicar la primera monografia de Miró l’any 1940. L’artista havia sentit afinitat per la cultura oriental des de la seva joventut, connexió que es va reafirmar en les seves visites al Japó el 1966 i 1969, traslladant definitivament aquesta influència a la seva obra.

Del fons de la Col.lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, s’hi han deixat en prèstec un total de 27 obres entre pintures, objectes i documents diversos que ara es mostren de manera conjunta i emmarcats dins aquesta gran retrospectiva. La mostra s’inaugura a Tokyo dia 11 de febrer de 2022, des d’on viatjarà a Nagoya i finalment a Toyama, fins al setembre de 2022.

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

Els tres museus participants són:

Bunkamura Museum of Art és un complex cultural inaugurat el 1989 que comprèn una sala de concerts, un teatre, un cinema i un museu, situat a Shinuya, a la ciutat de Tòquio, i que atrau 2.8 milions de visitants anuals. Està concebut en base a tres premisses: com a plataforma de presentació, amb una àmplia proposta d’activitats culturals; com a espai de creació, promovent l’experimentació multidisciplinària; i com a lloc d’encontre, a través de la interacció entre el públic, l’art i els altres serveis que s’ofereixen.

Aichi Prefectural Museum of Art and Design és un dels principals organitzadors de l’exposició. Es va inaugurar l’any 1992 en conjunció amb l’Aichi Arts Center, seu principal de les arts escèniques a Nagoya. El centre consta de museu, teatre, sala de concerts i biblioteca. La col·lecció es centra en l’art del segle XX, tant artistes japonesos com figures de l’avantguarda internacional, i continua creixent amb adquisicions i donacions d’art contemporani. Aquesta col·lecció es presenta al públic a través d’un programa d’exposicions temporals que compaginen amb mostres especials, com la que aquí ens ocupa.

Toyama Prefectural Museum of Art and Design està ubicat al Parc de Fugan Unga Kansui, al nord de l’estació de Toyama, en un nou edifici que es va inaugurar el 2017 amb vistes a la serralada de Tateyama des de la seva coberta accessible. La col·lecció alberga des d’una amplia varietat de peces històriques d’arts decoratives i exemples de disseny gràfic fins a obres de grans artistes del segle XX.