• Dates

    • 27 juny — 29 setembre 2024
  • Inauguració

    • 27 juny 2024
    • 19:00
Exposicions

12 obres de Wolf Vostell de la Col.lecció es mostren a Can Balaguer

27 juny — 29 setembre 2024

12 obres de l'artista alemany Wolf Vostell que, formen part del fons de la Col.lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, es desplacen fins al Casal Can Balaguer dins la mostra "Connexió Vostell". L'artista va realitzar aquestes obres als Tallers d'Obra Gràfica de Joan Miró, l'any 1994.

Can Balaguer presenta Connexió Vostell, un recorregut per l’obra d’un dels autors més representatius de l’art contemporani del segle XX, Wolf Vostell.  L’exposició, comissariada per Magdalena Aguiló Victory, antiga directora de la Fundació, és un recorregut pels diferents projectes que l’artista alemany va desenvolupar a Mallorca sobretot a la dècada dels anys 90. Entre els projectes, que es podran visitar a Can Balaguer fins dia 29.09.24, s’inclou l’ambient/acció musical Sara- Jevo 3 Fluxus pianos que va tenir lloc a la Fundació l’any 1994; així com el procés d’elaboració de la carpeta de gravats i litografies amb el mateix nom, primera edició realitzada als Tallers d’Obra Gràfica de Joan Miró després de la inauguració de la Fundació.

La mostra acull una seixantena de peces del creador alemany que inclouen escultures, dibuixos, pintures, fotografies i gravats. La publicació que acompanyarà el projecte té especial interès per a la Fundació Miró Mallorca ja que no s’ha publicat informació exhaustiva d’aquest important esdeveniment (el catàleg que es va editar en el seu moment recull entrevistes generals a l’artista però no apareix informació concreta de l’acte). Durant el procés d’investigació, la comissària ha recopilat una selecció de material inèdit dels diferents projectes realitzats que suposen una aportació al coneixement de la trajectòria de l’artista i la seva vinculació a Mallorca, malauradament molt poc coneguda en el sector artístic.

 

Contacte

Administració
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
contractacio@miromallorca.com

L’obra de Wolf Vostell ha influït les propostes de nombrosos creadors pertanyents a generacions posteriors. Va ser un dels referents del moviment ‘fluxus’ i impulsor del terme ‘dé-coll/age’, a més d’autor de happenings, ambients, concerts, accions, vídeos, pintures i escultures. Independentment de la modalitat escollida, els seus muntatges comparteixen la crítica a la cultura del consum i a les injustícies generades per la deshumanització de les societats contemporànies.

Per un altre costat, Can Balaguer acollirà tot un seguit d’activitats gratuïtes relacionades amb el projecte Connexió Vostell, que s’iniciaran el dijous 11 de juliol, a les 18 h, amb la visita dialogada a la mostra, a càrrec de la comissària, Magdalena Aguiló.

** Les obres de la carpeta “Sara-Jevo 3 Fluxus pianos” Wolf Vostell exposades a Can Balaguer es poden adquirir a la botiga de la Fundació Miró Mallorca.

El Casal Can Balaguer, antiga casa senyorial del segle XVIII, és un dels espais culturals de l’Ajuntament de Palma. En el segle XX fou propietat del músic Josep Balaguer i Vallès, del quan pren el nom; a la seva mort, cedí la propietat a l’Ajuntament. També és seu del Cercle de Belles Arts de Palma. El 2010 es va iniciar una rehabilitació integral de l’edifici, a càrrec dels estudis d’arquitectes Flores&Prats i Duch-Pizà, projecte nominat al Premi Mies van der Rohe de 2015. La reobertura va tenir lloc el 2017; es va inaugurar la sala d’exposicions temporals, a més de l’exposició permanent “La casa possible”. El projecte de reforma, fidel i respectuós amb l’entorn i l’edifici original, ha suposat la museïtzació de diferents estances del casal i ha reconvertir l’antic espai privat i domèstic en un espai cultural i públic, obert a la ciutadania.