Actualitat, Premsa

Es tanca el cercle vital del “Femme-Monument” Mironià

Publicat el 28 juny 2022

Un simple ou i una pastilla de sabó gastada varen donar vida a l'escultura "Femme-Monument" de Joan Miró

En la intenció de Miró d'anar més enllà de la pintura, serà l'escultura en bronze la que l'arranqui dels límits del llenç i li permeti llançar-se definitivament al treball en tres dimensions. El més insignificant objecte, Miró el transforma en obra monumental

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

L’artista català no modelava sinó que més aviat seleccionava i combinava aquests objectes trobats i quotidians creant així un collage tridimensional. Prova d’això és precisament la immensa escultura titulada “Femme-Monument” de 1970 de la Col·lecció de l’Ajuntament de Palma i que podem trobar, com el propi Miró desitjava, als carrers de Palma, concretament a uns metres de l’Hort del Rei.

Precisament avui, els dos objectes que conformaren aquesta extraordinària escultura, un simple ou i una pastilla de sabó gastada de tant netejar-hi els pinzells de l’artista, ha pres vida novament a la Fundació, concretament a l’estudi de Son Boter, on Miró la va concebre. Els guixos que van permetre convertir-la en bronze a la Foneria italiana Fratelli Bonvicini, varen arribar a la Fundació fa uns mesos i avui, després d’una delicada operació d’ensemblatge, tornem a gaudir d’aquesta escultura devora el dibuix preparatori en forma de grafit que és la seva gènesis.

Joan Miró

"La matèria, l'instrument, em dicten una tècnica, un medi de donar vida a una cosa. Si atac una fusta amb una gúbia, això em posa en cert estat d'esperit. La trobada de la matèria i de l'instrument provoquen un xoc que és quelcom viu i que, segons crec, repercutirà en l'espectador".

D’aquesta manera es tanca el cercle vital d’aquesta escultura de bronze de grans dimensions (250 x 100 x 50 cm.) Cal recordar que Miró comença a treballar l’escultura al Más Miró, a Mont-roig del Camp. En les seves passejades pel camp i la platja de Tarragona, la natura regala a l’artista infinitat d’objectes, troballes casuals, que sota la seva particular mirada cobraran una altra dimensió.

* * *