Actualitat, Premsa

4 llibres, 3 espais i una veu … Miró! El nou llibre de la Fundació

Publicat el 14 octubre 2019

4 llibres, 3 espais i una veu ..... Miró!

Dossier_guia 2019/Press_2019guide

guia-2019-dossier-premsa_def-1.pdf
Descàrrega

Què és la guia = Què és la Fundació

La Fundació Miró Mallorca ofereix per primera vegada des de la seva inauguració una guia de la col·lecció i els edificis. La primera publicació, de 1992, està exhaurida i no existeixen reedicions del volum original.

El punt de partida de la nova guia és el Territori Miró, allò que defineix la Fundació: la col·lecció i els tallers com un instant congelat del procés creatiu mironià, un tall transversal en el seu pensament i una mirada entre bastidors. Allò que sempre havia estat ocult ara es fa visible. Emfatitzar el procés creatiu, l’atmosfera del lloc, allò que fa que la Fundació sigui única. En paraules de Rafael Moneo, aquí es troba l’alè de Miró.

Continguts: Miró en primera persona

A partir d’aquest plantejament, la idea és que sigui el mateix Joan Miró qui acompanyi el lector o el visitant en el seu recorregut pels espais i la col·lecció de la Fundació, parlant en primera persona a través de la recopilació de cites, extractes de converses, entrevistes, escrits, cartes, quaderns i anotacions, intercalades sobre una narrativa visual, a l’estil dels Fotoscop editats per Joaquim Gomis i Joan Prats, amb els quals Miró va col·laborar.

 

Contacte

Comunicació i Màrqueting
Fundació Miró Mallorca
Carrer de Saridakis, 29
07015 Palma
Tel. +34 971 70 14 20
comunicacio@miromallorca.com

Objectiu i línia editorial: una invitació al viatge

L’objectiu és, per una banda, que la guia sigui una invitació, una preparació i un acompanyament a la visita i ajudi el lector/visitant a assolir aquell ”estat d’esperit” del qual sempre parlava Miró abans d’afrontar l’obra; per l’altra, incitar a una lectura i la reflexió posterior, deixant una empremta que tingui durada en el temps: “El que m’interessa no és que el quadre quedi aquí, sinó la seva irradiació, el seu missatge, allò que farà per a transformar una mica l’esperit de la gent”. (paraules de Joan Miró a Georges Raillard a Miró. Ceci est la couleur de mes rêves, 1977).

La publicació es divideix en quatre llibres; el primer, dedicat a la relació de Miró amb Mallorca fins a la creació de la Fundació i, els altres tres, centrats en cadascun dels espais que la configuren: Taller Sert, Son Boter i Edifici Moneo.  Tres edificis, tres personalitats, tres moments d’una única Fundació. Els quatre llibres es recullen dins una funda-caixa; són independents però formen un tot. La guia s’ha publicat en quatre llengües: català, castellà, anglès i francès.

En definitiva, volem que el visitant s’endugui un tros de la Fundació, de manera literal, amb la guia com a objecte i amb la empremta que deixi la seva lectura i la visita del lloc. Una “invitació al viatge”, fent servir les paraules de Jacques Dupin en descriure el taller, on allò important no és el resultat sinó el camí, de la mà de Miró.

* * *