Tintàrium (7-12 anys)
El passat 20 d’abril iniciàrem les sessions del taller familiar “Tintàrium”, dirigides a famílies amb nines i nins d’entre 7 i 12 anys. És un taller dissenyat i executat per Irene Gayà i Antònia Huguet, integrants de l’equip educatiu de la Fundació Miró Mallorca; té com a punt de partida la natura que envolta el museu, l’obra gràfica produïda per l’artista Joan Miró i l’estampació botànica.
Al llarg d’aquestes sessions les famílies participants han visitat l’exposició “Miró, 1983” i s’han aproximat a algunes obres que Joan Miró realitzà a Mallorca durant els darrers anys de la seva vida: els monotips i el llibre d’artista Tracé sur l’eau. Aquestes peces ens han permès, per una banda, conèixer tant el procés creatiu de l’artista com els elements de la natura que l’inspiraren; per l’altra, fer una incursió en el món de les plantes. Entre d’altres qüestions, hem parlat sobre què és un herbari, així com de la importància de documentar gràficament, dins l’àmbit de la ciència, qualsevol informació rellevant quan es fa treball de camp. Per a iniciar-nos dins l’apassionant mon de la il·lustració botànica, hem dibuixat algunes de les plantes dels jardins de la Fundació i, posteriorment, les hem acolorides a partir del cromatisme que hem descobert a les obres de Miró.
Per a ampliar la nostra investigació envers les espècies vegetals que habiten els nostres jardins, ens hem traslladat a l’exterior del museu per a fer-hi una interessantíssima ruta botànica. Hem recol·lectat flors i fulles de callistemon, llentiscle, lavanda i lantana, entre moltes d’altres.
Seguidament, ens hem dirigit a l’Espai Educatiu, on les famílies han tingut una primera presa de contacte amb tots els materials i els estris necessaris per a crear les seves obres tèxtils mitjançant la tècnica d’estampació japonesa tataki zome. A poc a poc, hem anat matxucant les plantes recol·lectades i, a ritme de cops de maça, un esclafit de mil colors ha anat impregnant per complet els nostres teixits. Després, hem sotmès les nostres creacions a un procés químic per a aconseguir la permanència dels colors i, sorprenent-nos, han començat a aparèixer formes vegetals de blaus i verds inimaginables! Per a acabar, hem emmarcat les nostres acolorides obres botàniques sobre un bastidor de fusta circular.
Hem gaudit d’un matí excepcional, en què l’experimentació artística, la natura, els colors i la creativitat inesgotables de les nines i els nins han estat els protagonistes indiscutibles de la jornada!